Majoriteten hotar med att likvidera bolaget för att sätta press på minoriteten. Hur ser ni på detta?
Att likvidera ett bolag på ett korrekt sätt kan ofta vara en fördel för en minoritet som åsidosatts av majoriteten. Lagen tillåter likvidation och det är det naturliga sättet att avveckla många aktiebolag. Om majoriteten väljer att likvidera bolaget så skall du vara observant för här öppnas dörrar för dig att köpa värdefulla delar av bolaget och därmed starta om bolaget i egen regi. Minoriteten kan även i vissa fall begära tvångslikvidation som är en säkerhetsventil för minoriteten när majoriteten i bolaget missbrukar sin ställning eller det i övrigt föreligger grunder för tvångslikvidation.
Minoritetsskyddarnas utgångspunkt är alltid att alla aktier är lika värda och skyddas av ABL. Vi bevakar noga alla processer efter de fyra grundprinciperna. Likhetsprincipen, generalklausulen, vinstsyftet och verksamhetsföremålet (bolagsordning).
Alla säger till mig att jag ska sälja mina aktier till underpris. Hur ser ni på detta?
Vår ambition är att hitta andra lösningar för dig.
Hur går man till väga för att få till en särskild granskning eller minoritetsrevisor?
Som en del av minoritetsskyddet i Aktiebolagslagen finns möjligheten för minoriteten att begära särskild granskning och tillsättande av minoritetsrevisor. För detta krävs då ett beslut på en bolagsstämma och som minst 10% av rösterna står bakom. Minoriteten styr inriktningen på den särskilda granskningen genom att ange vad granskningen ska omfatta (sk granskningstema).
Hur kan man hindra utsvältning av minoriteten?
Grundprincipen i ett aktiebolag är att det skall gå med vinst och ge överskott till aktieägarna. Inom minoritetsskyddet inom ABL finns det vissa verktyg som kan användas för att sätta stopp för majoritetsmissbruk i form av utsvältning.
Jag får ingen information om bolagets resultat eller ekonomi, vilka rättigheter ger aktiebolagslagen?
Du som aktieägare har rätt att begära information enligt aktiebolagens 7 kapitel 32-36 §§ har styrelsen och bolagets verkställande direktör skyldighet att lämna ut upplysningar om bolaget. Vi kan för din räkning begära ut sådan information som kan intressera dig speciellt. Ibland kan inte information lämnas ut för att det anses kunna leda till väsentlig skada för bolaget. Vi undersöker för din räkning om det stämmer att informationen är skadlig för bolaget eller inte. Och undersöker om den information som du önskar kan inhämtas på något alternativt sätt. Bolagets revisor skall även yttra sig i frågan om utlämnandet av information kan vara skadligt för bolaget. Det kan efter detta yttrande vara aktuellt att återkomma eller att modifiera kravet på information. I vissa fall beror oviljan att lämna ut information om ett bolag att VD eller styrelsen försöker dölja ett lagbrott eller maktmissbruk på annat sätt.
Vad kostar er service?
Första mötet är alltid gratis. Om kunden vill gå vidare erbjuder vi våra tjänster i form av olika timpaket (se våra tjänster).
Dessutom kan vi också skräddarsy lösningar som passar just dig, alt ifrån rådgivning per timme till att ett långt och hållbart bollplank i din ägarkonflikt. Det absolut bästa sättet är att du tar kontakt med oss, vi svarar inom en arbetsdag och levererar snabba offerter.
Om du har en fråga?
Tveka då inte att "kontakta oss" eller skriv till oss på info@minoritetsskyddarna.se. Vi svarar inom en arbetsdag.